Vores tværfaglige behandlingstilgang
Med en evidensbaseret og tværfaglig tilgang tilbyder vi en behandling, der er skræddersyet til hver enkelt persons behov. Vores behandling bygger på et tværfagligt samarbejde, hvor vores dygtige psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere sammen udreder og behandler patienterne

Behandling af flygtninge
Vi behandler og rehabiliterer voksne flygtninge og torturoverlevere, der har gennemlevet alvorlige traumer som krig, forfølgelse, tortur, eller andre former for vold og overgreb.
Alle henviste patienter gennemgår en vurdering af deres ressourcer af et tværfagligt team. Ud fra denne vurdering modtager patienterne et skræddersyet behandlingstilbud, der matcher deres individuelle ressourcer og behov.
Behandlingsforløbene er ugentlige og indebærer ofte tæt samarbejde med faste tolke samt speciallægekonsulenter inden for psykiatri og ortopædkirurgi.
Vi stræber efter at koordinere behandlingen med de bedst mulige rammer for tværsektorielt samarbejde, herunder samarbejde med henvisende læger samt andre sundheds- og socialfaglige netværk i patientens liv.
Behandlingen finder sted i Haderslev eller Sønderborg.


Udredning og behandling af børn og unge
Børn og unge kan reagere forskelligt på voldsomme og belastende hændelser. Nogen kan reagere med længerevarende traumereaktioner og mistrivsel.
Hos RCT tilbyder vi specialiseret udredning og behandling, så børn, unge og pårørende får den nødvendige hjælp til at komme videre og minimere følgevirkninger.
Du kan læse mere om traumereaktioner i forskellige aldersgrupper her: Traumeguide
Børn og unge
RCT udreder og behandler:
- Børn og unge i alderen 4 til 17 år, der har oplevet traumer eller belastende hændelser, og som udviser tegn på mistrivsel.
- Børn og unge, der er pårørende til en person, der oplever svære traumereaktioner.
Følgende er ikke omfattet af målgruppen:
- Børn og unge med svære psykiatriske eller sociale problemstillinger, der kræver en anden intervention først.
- Børn og unge med behov for en akut intervention (indenfor 1-2 uger)
- Børn og unge med behov for indlæggelse (fx akut suicidalfare).
Hvert barn er unikt, og det skal behandlingen også være. Vi tilpasser vores forløb til det enkelte barns behov og sørger for en tilgang, der er:
Vores tilgang:
Et barn er altid en del af en større helhed og skal forstås i denne sammenhæng. En central del af behandlingen er inddragelsen af omsorgspersoner og det faglige netværk omkring barnet. Når disse aktører deltager aktivt, skabes der en kontinuitet og en fælles forståelse for barnets situation, ressourcer samt mål og metoder. Dette styrker barnets oplevelse af støtte og tryghed – både i og uden for terapirummet. Desuden bidrager netværket med viden og ressourcer, der supplerer behandlingen og sikrer, at barnet får en sammenhængende og helhedsorienteret støtte.
Tryghed og nærvær er fundamentet i vores arbejde, men det hviler altid på en solid base af etik, viden og faglighed. Vi anvender evidensbaserede metoder og har som center været specialiseret i traumer siden 1985. Vores setup muliggør løbende forskning og evaluering af vores indsats, hvilket sikrer kontinuerlig udvikling og forankring af viden.
Den specialiserede indsats kræver høj faglighed og en praksis forankret i etiske refleksioner, værdighed og tryghed. Derfor er vores behandlere veluddannede, videreuddannes løbende, modtager supervision og indgår i faglig sparring for at sikre den mest kvalificerede og ansvarlige indsats.
Vi skaber et trygt rum og faciliterer en proces, hvor barnet kan bearbejde sine oplevelser og integrere dem som meningsfulde dele af sin livsfortælling. De traumatiske oplevelser og erfaringer bliver dermed ikke altoverskyggende, men en del af en større helhed, som barnet lærer at navigere i. Gennem denne proces opnår barnet en dybere forståelse af sig selv, sine relationer og verden omkring sig. Det traumefokuserede arbejde hjælper barnet med at rumme det svære, opdage egne ressourcer og handlemuligheder – og dermed frigøre sig fra skam og skyld.
Selvom vi arbejder med tunge emner, er det afgørende, at barnet også får lov til at være barn – at lege, grine og være ubekymret. Vi skaber plads til sjov, skøre øjeblikke og leg, fordi det er en essentiel del af barnets trivsel og udvikling. Denne balance mellem dyb bearbejdning og lette øjeblikke sikrer, at barnet kan føle sig trygt og frit i behandlingsforløbet.
Vores indsats handler ikke kun om at forstå og bearbejde fortiden – vi har også et stærkt fokus på barnets fremtid. Vi arbejder på at udstyre barnet med strategier og ressourcer, der styrker dets evne til at beskytte sig selv fremover. Det indebærer at lære at genkende og håndtere potentielt farlige situationer, opbygge sunde grænser og styrke sociale relationer. Ved at ruste barnet til fremtidige udfordringer bidrager vi aktivt til at minimere risikoen for nye traumer og skabe et fundament for en tryg og stabil fremtid.
Henvisning:
Henvisning foregår som oftest via kommunal sagsbehandler. Kontakt os uforpligtende for at høre om mulighederne for henvisning af et barn.
Kontakt os på buf@rct-syd.dk
Pjece om udredning og behandling kan downloades her
Fagpersoner kan henvende sig til RCT for at få tilsendt fysiske eksemplarer af pjecen.
