For fagfolk

Sådan henvises til behandling

Henvisning til rehabilitering skal ske via egen læge eller anden speciallæge.
Man henviser til RCT via Medcoms henvisningshotel eller via sikker mail til:
kontakt@rct-syd.dk

Alternativt kan henvisningen udskrives og sendes med posten. 

Forløbet efter henvisning

Når henvisningen er modtaget kvitterer vi for modtagelsen, og patienten indkaldes til udredning indenfor 30 dage. Udredningen foretages af både psykolog, fysioterapeut og socialrådgiver.

Ugen efter endt udredning vurderer vores visitationsudvalg om og hvilken behandling patienten skal tilbydes. Både patient og henviser får besked om beslutningen umiddelbart herefter.

Hvem behandler vi?

Voksne

RCT behandler:

  • Mennesker der er blevet traumatiseret i et andet land end Danmark af krig, forfølgelse, tortur eller andre former for organiseret vold og overgreb.
  • Mennesker der har symptomer på diagnosen Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) evt. i kombination med en eller flere komorbide diagnoser.
  • Pårørende (over 18 år) til traumatiseret familiemedlem, hvor relationen i sig selv truer personens psykiske-, fysiske- og sociale integritet.

Følgende er ikke omfattet af målgruppen:

  • Mennesker der ikke har dansk sygesikring og lovligt ophold i Danmark.
  • Mennesker der er svært selvmordstruede, er langvarigt psykotiske eller er sindslidende med behov for vedvarende psykiatrisk behandling.
  • Mennesker med PTSD, hvor traumet er opstået i Danmark.
    Ud over ovenstående kriterier vil det altid være en klinisk vurdering, hvorvidt den henviste kan profitere af et behandlingstilbud.

Børn og unge

RCT behandler:

  • Børn og unge i alderen 4 til 17 år, der har oplevet traumer eller belastende hændelser, og som udviser tegn på mistrivsel.
  • Børn og unge, der er pårørende til en person, der oplever svære traumereaktioner.

Følgende er ikke omfattet af målgruppen:

  • Børn og unge med svære psykiatriske eller sociale problemstillinger, der kræver en anden intervention først.
  • Børn og unge med behov for en akut intervention (indenfor 1-2 uger)
  • Børn og unge med behov for indlæggelse (fx akut suicidalfare).

Supervision

Supervision er en lærings- og udviklingsproces, der skal understøtte din/jeres faglige udvikling og øge kvaliteten i den praktiske professionsudøvelse. Supervision som metode bruges som faglig udviklingsmetode blandt psykologer, psykoterapeuter samt andre professioner, der arbejder med mennesker, f.eks. socialrådgivere, pædagoger, sygeplejersker, læger osv.

Supervisionen er i en tidsmæssigt afgrænset ramme og kan foregå online, hos RCT eller hos rekvirenten.

Supervision kan have flere formål:

At udvikle sikkerhed i sit arbejde

At udvikle sikkerhed i sit arbejde

Arbejdet med traumatiserede mennesker og deres pårørende rummer mange komplekse problemstillinger og udfordringer. Det kan det være vanskeligt at vurdere, hvilke reaktioner og symptomer, der kan relateres til traumerne, og hvordan man bedst yder hjælp. Derfor kan det være nødvendigt med supervision for at opnå en større viden om traumer og de komplekse problemstillinger, der følger med samt viden om, hvad der kan være hjælpsomt for den traumatiserede.

Udvikling af case specifikke løsninger

Udvikling af case specifikke løsninger

Sidder man fast i arbejdet med en klient eller borger, kan supervision være en åbenlys mulighed for at udvikle nye måder at anskue et problem på, hvilket kan afføde nye problemløsningsstrategier.

At forebygge stress og udbrændthedsreaktioner blandt fagfolk

Undervisning og foredrag

Arbejdet med traumatiserede er psykisk belastende for alle professionelle. Derfor kan supervision også være relevant i forhold til at blive klogere på egne reaktionsmønstre samt forebygge sygemeldinger.

Supervision på autorisations- og specialistniveau

Supervision på autorisations- og specialistniveau

Supervision til psykologer der arbejder sig frem mod psykolog autorisation eller en specialistgrad inden for ’Psykotraumatologi’ eller ’Psykoterapi til Voksne’

Undervisning og foredrag

Hvordan navigerer du i et konstruktivt samarbejde med mennesker, der er svært traumatiserede?

Senfølgerne af svære traumer omfatter ofte koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer, let antændt irritabilitet, søvnbesvær, mistillid, angst og depression, hvilket kan besværliggøre et samarbejde eller gøre det svært at danne en tillidsfuld relation. Vi viderebringer erfaringer og viden fra vores mangeårige evidensbaserede metoder og arbejde med svært traumatiserede flygtninge og klæder deltagerne på til at kunne arbejde konstruktivt med en sårbar og meget udsat gruppe i samfundet.

Vi kommer ud til skoler, kommuner, læger m.m. med specialdesignede foredrag og undervisning inden for vores ekspertiseområde, som er flygtninge, der har pådraget sig PTSD samt udredning og behandling af børn og unge fra 4-17 år.

Undervisning såvel som foredrag tilrettelægges ud fra jeres ønsker i samspil med repræsentanter fra RCT’s faggrupper: Psykolog, fysioterapeut eller socialrådgiver og centerleder.  

Temaerne kan spænde bredt fra generel information til en mere specifik faglig problemstilling. Eksempler på temaer: 

Traumeforståelse, PTSD og senfølger

Sekundær traumatisering: Børn, voksne, fagfolk

Tidlig opsporing af traumer i praksis

Udredning og traumebehandling af børn og unge

Mere viden

Leder du efter din familie? 

Kontakt Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste som hjælper mennesker med at finde hinanden.

Skema til eftersøgning