Hvad er en traumereaktion?
En traumereaktion forekommer efter en voldsom og ubehagelig begivenhed, der overgår en persons evne til at håndtere situationen, hvilket forårsager følelser af hjælpeløshed, sårbarhed og i nogle tilfælde, varig psykisk smerte. Traumereaktioner kan opstå efter enkeltstående eller gentagne hændelser.
Efter den umiddelbare fare er overstået, vender de fleste tilbage til en tryg hverdag, men minderne om, hvad der skete, forbliver i hukommelsen som smertefulde – og for nogle angstprovokerende erindringer. Minderne er således ikke længere neutrale men smertefulde erindringer, der fremprovokerer ubehag og gennemsyrer hverdagen i form af psykiske, fysiske og sociale problemer.
Kan du genkende reaktionerne? Egen læge kan vurdere, om der er behov for henvisning. Børn og unge henvises via kommunal sagsbehandler.
Symptomer
- Pinefulde erindringer
- Mareridt
- Søvnløshed
- Urolig eller desorganiseret adfærd
- Irritabilitet og vrede
- Koncentrationsbesvær
- Udviklingsmæssig tilbagegang eller stagnation
Hvem behandler vi?
Voksne
RCT behandler:
- Mennesker der er blevet traumatiseret i et andet land end Danmark af krig, forfølgelse, tortur eller andre former for organiseret vold og overgreb.
- Mennesker der har symptomer på diagnosen Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) evt. i kombination med en eller flere komorbide diagnoser.
- Pårørende (over 18 år) til traumatiseret familiemedlem, hvor relationen i sig selv truer personens psykiske-, fysiske- og sociale integritet.
Følgende er ikke omfattet af målgruppen:
- Mennesker der ikke har dansk sygesikring og lovligt ophold i Danmark.
- Mennesker der er svært selvmordstruede, er langvarigt psykotiske eller er sindslidende med behov for vedvarende psykiatrisk behandling.
- Mennesker med PTSD, hvor traumet er opstået i Danmark.
Ud over ovenstående kriterier vil det altid være en klinisk vurdering, hvorvidt den henviste kan profitere af et behandlingstilbud.
Børn og unge
RCT behandler:
- Børn og unge i alderen 4 til 17 år, der har oplevet traumer eller belastende hændelser, og som udviser tegn på mistrivsel.
- Børn og unge, der er pårørende til en person, der oplever svære traumereaktioner.
Følgende er ikke omfattet af målgruppen:
- Børn og unge med svære psykiatriske eller sociale problemstillinger, der kræver en anden intervention først.
- Børn og unge med behov for en akut intervention (indenfor 1-2 uger)
- Børn og unge med behov for indlæggelse (fx akut suicidalfare).
Sådan bliver du henvist
Henvisning til RCT skal ske via egen læge eller anden speciallæge. Børn og unge henvises som oftest via kommunal sagsbehandler. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er en del af målgruppen, muligheder, spørgsmål eller lignende. Vi hjælper dig gerne videre.