Artikler
-
Når diskrimination gør mere ondt end vold
Når vi behandler reaktioner på tidligere traumer, står patienternes liv ikke stille. Livet går videre og leves både i og sideløbende med behandlingen. Det kan både være på godt og ondt. Traumatiserede flygtninge oplever desværre ofte en del sociale problemer og til tider nye traumer, mens vi er i gang med at bearbejde de gamle.…
-
Har du husket at sørge?
Som behandlere kan vi komme til at overskride patienters grænser uden selv at opdage, at vi gør det. Det kan især være tilfældet ved undersøgelser og behandling, hvor berøring indgår.
Forskning
RCT engagerer sig i faglig vidensdeling med andre centre både inden for Danmarks grænser og internationalt. Vi stræber efter at være førende inden for forskning og behandling af traumatiserede flygtninge. Vi forsker selv aktivt i området. Derudover har vi et stærkt samarbejde med Videnscenter for Psykotraumatologi, Syddansk Universitet, Odense. Vi er også del af et større forskningssamarbejde med fire andre rehabiliteringscentre, psykiatrien og Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet.
Bidrag til verdens største database om flygtninge
Vi bidrager med viden til verdens største database om traumatiserede flygtninges fysiske, psykiske og sociale sundhed. Gennem viden kan vi være med til at klæde fagfolk og beslutningstagere godt på.
Sammen forstærker vi fremtiden inden for traumebehandling
Vi forsker aktivt på området, og indgår gerne samarbejder med forskningsinstitutter, psykologer og andre fagprofessionelle for at blive bedre, vidensdele og udvikle på området.
Projekter
- Gratisbutikken
- Livet går videre
- Kognitive test
- Fysioterapeutisk kropsterapi i grupper
- Ud af krigens skygge
Gratisbutikken
Vores patientgruppe har som regel en meget anstrengt økonomi, og derfor etablerede vi I 2017 gratisbutikken. En butik hvor mænd, kvinder og børn kan få gratis legetøj, tøj, sko m.m. Frivillige fra Red Barnet hjælper med at holde butikken ryddelig og fylder op med nye varer. Donationerne kommer primært fra vores medarbejdere, patienter, eller vores private netværk. Skulle du kende nogen, der har lyst til at donere, opfordrer vi til at tage kontakt til os.
Din støtte kan gøre en væsentlig forskel.
Livet går videre
Livet Går Videre er et projekt, hvor frivillige matches med personer med flygtninge- eller etnisk minoritetsbaggrund, der er i psykiatrisk traumebehandling. Gennem omsorg og tålmodighed hjælper de frivillige med at genskabe tillid og opbygge venskaber, som fungerer som et supplement til den professionelle behandling og som et bindeled til samfundet. Formålet er at bryde isolation og skabe en lysere hverdag.
Traumatiserede flygtninge oplever ofte kognitive udfordringer i form af bl.a. koncentrations- og hukommelsesbesvær.
I dag er der en alarmerende etnisk ulighed i adgangen til relevant vurdering og behandling af kognitiv svækkelse, da de eksisterende kognitive tests ikke tager højde for forskellighed i sprog, kultur og uddannelsesbaggrund. Dette medfører, at der i dag er en risiko for, at flygtninge ikke får identificeret kognitive svigt, eller at kognitive ressourcer og barrierer bliver fejltolket.
Dette vigtige område adresseres i et igangværende forskningsprojekt mellem Danish Institute against Torture (DIGNITY) og Københavns Universitet, hvor målet er at designe og validere et nyt testbatteri. Hos Rehabiliteringscenter for Traumatiserede (RCT) bidrager vi med indsamling af data, formidling af forskningsresultater og klinisk råd og vejledning.
Kropsterapigrupper er et tilbud for genhenviste patienter, hvor der arbejdes med de kropslige symptomer, der er forbundet med traumer, stress, angst og depression.
Formål:
• Styrke kropslig læring gennem bevægelsesopgaver og reflekterende spørgsmål
• Understøtte patientens evne til at forstå kroppens signaler og behov og handle på dem
• Styrke patientens evne til at tage beslutninger om egen sundhed og træning
• Skabe nye erfaringer med bevægelse, som kan overføres til hverdagen
• Erfare hvad det betyder at føle sig hjemme i sin egen krop
• Erhverve stærkere selvfølelse og identitet gennem bevægelsesudvikling
Gruppen” består af op til 6 deltagere og varetages af to fysioterapeuter. Forløbetet består af 45 min. kropsterapi med fokus på arousalregulerende øvelser.
Som det fjerde sted i Region Syddanmark har Haderslev nu en oplevelsesklub for traumatiserede flygtningefamilier. Familier der har været ramt af tortur, fængselsophold, selve flugten eller anden form for organiseret vold og overgreb, som har resulteret i traumer.
Projektet startede i 2011 som et samarbejde mellem ATT i Odense og Red Barnet og blev senere udvidet til at inkludere RCT i 2017. Formålet er at bruge natur og friluftsliv som ramme for en rehabiliterende og netværksskabende indsats for traumatiserede flygtningefamilier. Oplevelser i naturen skaber glæde, ro og samhørighed og hjælper med at bryde isolation. Forældrene og børnene får mulighed for at være sammen på en ny måde og for at knytte venskaber med andre i lignende situationer. Red Barnet rekrutterer frivillige til at arrangere turene, mens en RCT-medarbejder sikrer, at de frivillige er klædt på til at møde traumatiserede familier. Kombinationen af frivillige og fagpersoner har skabt positive oplevelser, som er med til at styrke både forældrene og familierne som helhed.